Novi Savjet Fonda počinje sa radom

16/08/2024

Poštovani poslodavci,

obavještavamo vas da novi Savjet Fonda za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom počinje sa radom danas, 16. avgusta 2024. godine. Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga prošle sedmice je imenovalo Melihu Ledinić, službenicu ovog resora, kao svog predstavnika u Savjetu. Ostali članovi novog Savjeta su Mirela Korać, Milorad Hajrović, Slobodan Milatović i Lidija Pejović a predsjednik tog tijela biće izabran na prvoj sjednici.

Zbog nedavne rekonstrukcije Vlade, proces imenovanja Savjeta Fonda bio je odložen, što je privremeno uticalo na mogućnost razmatranja novih zahtjeva za subvenciju zarada. Međutim, napominjemo da su isplate subvencija za poslodavce koji su već ostvarili pravo na subvenciju vršene redovno, bez zastoja. Trenutno oko 4.700 lica sa invaliditetom ostvaruje pravo na subvenciju zarada, pri čemu se za ove svrhe mjesečno izdvaja oko 2,7 miliona eura.

Zahvaljujemo se poslodavcima na strpljenju i razumijevanju u vezi sa sporadičnim kašnjenjima isplata subvencija.

Vaša podrška i saradnja su od ključne važnosti za unapređenje ove oblasti.

Podsjećamo da su sva kašnjenja isplata subvencija koja su se desila u prošlom periodu bila uzrokovana eksternim faktorima, poput čekanja na rebalans budžeta. Takođe, ističemo da Zavod redovno preduzima mjere kontrole nad isplatama subvencija, u skladu sa zakonskim procedurama.

Izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji su trenutno u proceduri i očekujemo da će doprinijeti dodatnom unapređenju ove oblasti.