Šansa i za stalno zaposlenje mladih

23/11/2017

Dnevne novine, 22.11.2017. godine

Realizacija programa “Stop sivoj ekonomiji” biće produžena još mjesec i 14 dana. To znači da će, do kraja godine, 145 lica sa stečenim visokim obrazovanjem raditi na poslovima pružanja tehničke podrške i pomoći službenim licima Poreske uprave, njih 80, u Upravi policije 35 i 30 u Upravi za inspekcijske poslove.

Inače, četvoromjesečni program se, po zaključku Vlade, realizuje prošle i ove godine. Ove sezone počeo je 17. jula. Zaključkom, sa posljednje sjednice, Vlade program je produžen do 31. decembra.

Saglasno zaključku Vlade i izmjeni Programa rada Zavoda za 2017. godinu opredijeljeno je dodatnih 65.000 eura, tako da ukupni troškovi programa, umjesto 350.000 eura, iznose 415.000 eura.

Vlada je usvojila Informaciju o potrebi produžetka realizacije Programa osposobljavanja i radnog angažovanja mladih sa stečenim visokim obrazovanjem na poslovima sprečavanja sive ekonomije.

“Dosadašnjim neposrednim djelovanjem učesnika programa, kroz koordinirani pristup institucija, doprinijelo se stvaranju kvalitetnijeg tržišnog ambijenta, efikasnijem radu institucija, podizanju povjerenja građana u institucije sistema i u konačnom efikasnijem budžetskom prihodovanju”, navodi se u Informaciji, s posebnim naglaskom na doprinos u suzbijanju neformalnog poslovanja.

Visokoškolci, kroz intenzivan rad sa inspektorima, stiču stručna znanja i poslovne vještine.

Za očekivati je da značajan boj njih ostane u tim institucijama kao stalno zaposleni. Najava već ima od Poreske uprave i Uprave za inspekcijske poslove.

I uz ugla zapošljavanja bilježe se pozitivni rezultati u suzbijanju rada na crno.

Samo u jednoj akciji tokom oktobra u legalne radne tokove uvedeno je 91 lice iz Podgorice, a 181 na nivou Crne Gore. Za njih je tako prestala potreba da se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Članak možete preuzeti ovdje.