Šesti upravni odbor Twinning projekta: Realizacija projektnih aktivnosti se uspješno privodi kraju

08/10/2024

Sastanak Upravnog odbora Twinning projekta, usmjerenog na jačanje kapaciteta Zavoda za zapošljavanje, održan je 08. oktobra 2024. godine. Ovaj sastanak, šesti po redu, pružio je priliku da se istakne korist platforme Twinning projekta za članove, posmatrače i zainteresovane strane, koja se odnosi na saradnju i jačanje kapaciteta, kao i povezivanje stručnjaka iz obje zemlje radi razmjene korisnih praksi i znanja, pri čemu su naglašeni izvanredni nivoi postignute saradnje.

Predstavljen je detaljan pregled postignuća projekta, s posebnim akcentom na uspješno ostvarene ključne pokazatelje i planirane aktivnosti do sada, kao i u poslednjem kvartalu projekta koji predstoji. Kako su istakli prisutni, ovaj projekat je postavio čvrste osnove za buduće inicijative, naglašavajući obećavajući pravac zajedničkih napora Zavoda i njegovih partnera iz EU.

Mr David Perčobić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje i vođa projekta zemlje korisnice, u svom izlaganju istakao je značajan napredak ostvaren u proteklih 18 mjeseci, posebno kroz studijske posjete i obuke, naglašavajući ključnu ulogu uspostavljene saradnje s partnerima. Takođe je izrazio duboku zahvalnost za dosadašnje napore, ističući posvećenost upravljanju projektom i doprinos stručnjaka u unaprijeđenju kapaciteta Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, čime se otvaraju nove mogućnosti za razvoj i inovacije.

Karol Jokl, vođa projekta glavne zemlje članice, izrazio je nadu da su Crna Gora i Zavod za zapošljavanje zadovoljni dosadašnjim napretkom, naglašavajući važnost nastavka rada na unaprijeđenju kapaciteta zaposlenih, kao i oduševljenje uspješno organizovanom EURES konferencijom u prethodnom kvartalu, koja je bila veliki uspjeh i kojoj su prisustvovali svi ključni zvaničnici crnogorski mediji.

Slavomir Štastny, rezidentni savjetnik za Twinning (RTA), predstavio je dosadašnje sprovedene aktivnosti projekta, kao i planove za njegov nastavak. Izrazio je zahvalnost za izvanrednu međusobnu saradnju i najavio da je u posljednjem kvartalu planirana još jedna studijska posjeta, a u svrhu jačanja kapaciteta i upoznavanja sa uporednim praksama u Slovačkoj. Takođe je istakao da će se posljednji sastanak upravnog odbora održati prije završne konferencije projekta, koja je zakazana za 10. decembar 2024.

Amra Demirović iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, pandan RTA zemlje korisnice, Ivana Šućur, v.d. generalne direktorice Direktorata za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Jelena Radunović iz Ministarstva finansija, Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU), pohvalile su dosadašnji napredak, uz komentar da su zahvalne što su imale učešća u razvoju navedenih aktivnosti, kao i zahvalnost na pomoći da se u Crnoj Gori kreira dinamično tržište rada i olakša mobilnost radnika, što je krajnji cilj rada Ministarstava.

Koleginica iz Ministarstva evropskih poslova, Ana Janković, kolege Fadil Zejnelagić i koleginica Anđela Đuković, iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga nisu imale daljih pitanja, dok su sve prisutne uspjeli pozdraviti i junior vođa projekta iz Republike Njemačke, Thomas Thomma, i junior voditeljica projekta iz Republike Estonije, Ulla Saar.